Jesień w pełni i w naszych lasach bogactwo grzybów. Podgrzybki, prawdziwki, kozaki i maślaki. Jest w czym wybierać i z czego robić pyszne potrawy.

Zastanówmy się zatem wspólnie nad tym jak wykorzystać to bogactwo grzybów i jak je serwować?

Grzyby albo się lubi albo nie. Same w sobie nie posiadają zbyt wiele wartości odżywczym, do tego są ciężko strawne. Jednak gdy należy do grupy lubiącej grzybki, to z całą pewnością te mankamenty nie przeszkadzają nam w konsumowaniu tych pysznych darów lasu. Co zatem przyrządzić z grzybów?

Podstawowym daniem z grzybów, które każdy ich wielbiciel zna są grzyby duszone. Wystarczy grzyby drobno pokroić, ugotować, podduścić na masełku z cebulką i zaprawić śmietaną. Idealnie sprawdza się jako dodatek do ziemniaczków i surówki.

To danie można przyrządzić praktycznie z każdego rodzaju grzybów, jednak wytrawni ich zjadacze uważają, że nie ma pyszniejszego sosiku niż ten z kurek.

Kolejne proste danie, które polecimy to kotleciki z podgrzybków:

-czapki podgrzybków lekko obgotowujemy

-odsączamy z wody i studzimy

-posypujemy pieprzem i solą

-obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej

-smażymy na złoty kolor na patelni.

Kotleciki będą lepiej smakować, gdy przyrządzimy je z młodych grzybów. Gdy jednak mamy nieco starsze i kapelusze są duże, to lepiej je pokroić w drobną kostkę, wymieszać z cebulką i dopiero panierować i smażyć.

Leczo grzybowe:

-ulubione gatunki grzybów obgotować i pokroić w kostkę

-paprykę, pomidory, cebulę i cukinię pokroić w paseczki

-grzyby poddusić na masełku, po kilkunastu minutach dodać pozostałe warzywa

-podlać rosołem warzywnym i dusić do miękkości

-dodać koncentrat pomidorowy, zioła prowansalskie, majeranek i granulowany czosnek

-dusić wszystko razem jeszcze 5 minut

-podawać z pieczywem.

Grzybowe leczo jest też idealnym dodatkiem do ziemniaków i może wystąpić jako danie główne na naszym stole. Warto również zrobić go nieco więcej, włożyć do słoiczków i krótko zagotować. Tym prostym sposobem uzyskamy gotowy dodatek do obiadu, który wystarczy tylko podgrzać.

Na koniec proponujemy pyszną i niskokaloryczną zupę grzybową:

Potrzebujemy:

-kilka sztuk podgrzybków lub prawdziwków, które kroimy w grubą kostkę

-ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w kostkę i talarki

-ziemniaki, marchewkę i grzyby zalewamy wodą i gotujemy na średnim ogniu

-dodajemy pokrojoną cebulę, kilka ząbków czosnku, majeranek, sól i pieprz

– gdy warzywa i grzyby będą miękkie, to przystępujemy do miksowania

-kilka grzybów pozostawiamy w całości do ozdoby naszej zupy

-do naszego grzybowego kremu dodajemy jeszcze troszkę majeranku i słodkiej śmietanki

-delikatnie mieszamy i posypujemy natką pietruszki

-dekorujemy ugotowanymi cząstkami grzybów i grubo zmielonym pieprzem

-podajemy z bagietką.

Podobne wpisy:

Wybrane dla Ciebie

Torebki są bardzo wyjątkowym dodatkiem w stroju każdej kobiety. Produkowane są z różnych materiałów, często wysokiej jakości, która to jakość