Chleb dostarcza naszemu organizmowi węglowodanów oraz błonnika. Zboża jak i chleb to bardzo ważny element naszej prawidłowo zbilansowanej diety. Nie powinniśmy z niego rezygnować, wiele osób rezygnuje z chleba chcąc uzyskać szczupłą figurę co nie jest dobrym rozwiązaniem. Błonnik jak i węglowodany w nim zawarte są bardzo ważne i niezbędne dla naszego organizmu.

Wiele diet które stosujemy zakłada że należy wyeliminować te produkty które są niezbędne do funkcjonowania naszego organizmu, takim produktem jest chleb, który dostarcza nam niezbędne minerały, witaminy i aminokwasy. Pamiętajmy, że dieta powinna być zawsze zróżnicowana. Wiadomo jeśli mamy jeść chleb który jest nafaszerowany spulchniaczami, barwnikami i składnikami o których lepiej nie wspominać , to lepiej unikać go i faktycznie ograniczyć jego spożywanie. Natomiast zdrowy, dobrej jakości chleb przyniesie nam tylko same korzyści i warto go spożywać. Najlepiej jest wybierać pieczywo razowe, zawiera ono znacznie więcej witamin z grupy B oraz E, żelaza, cynku, wapnia, magnezu, fosforu i potasu.

Pieczywo pszenne jest tuczące i nie korzystnie wpływa na funkcjonowanie naszego przewodu pokarmowego. Dlatego najlepiej wybierajmy pieczywo ciemne, chyba że z przyczyn zdrowotnym musimy je wyeliminować z naszej diety. Pieczywo ciemne nie zawsze możemy nazwać pieczywem razowym.

Podczas zakupów należy uważnie czytać skład, bardzo często producenci chcą nas nabrać i dodają do pieczywa karmel, wtedy już wiemy że pieczywo jest niezdrowe, i razowym nazwać go nie można.

Najlepszy chleb to taki w którego składzie będą cztery składniki, a mianowicie : mąka, woda, sól, zakwas. Zdrowy jak i prawdziwy chleb razowy nigdy nie będzie lekki, pamiętajmy jeśli kupujemy chleb i jest on leciutki to sygnał dla nas ze ma on w składzie spulchniacze. Chleb razowy ma swój specyficzny zapach, jest on taki kwaśny zbożowy, kiedy po rozkrojeniu nie kruszy się i tak pachnie śmiało możemy powiedzieć że jest to dobry chleb. Jedną jeszcze bardzo istotną kwestią na jaką warto zwrócić uwagę kupując chleb jest jego wytrzymałość. Jeśli chleb nie spleśnieje i będzie dobry przez ok. tydzień oznacza to iż mamy najlepszy chleb z możliwych i śmiało możemy go kupić ponownie.

W dzisiejszych czasach zakup dobrego, prawdziwego chleba nie należy do najłatwiejszych, ale nie jest to niemożliwe. Wystarczy trzymać się kilku zasad a kupimy dobry chlebek. Innym rozwiązaniem i najbardziej pewnym jest upiec takie chlebek samodzielnie, wtedy w 100% wiemy co jemy i mamy pewność że będzie to prawdziwy pełnowartościowy chleb.

Podobne wpisy:

Wybrane dla Ciebie

Chrapiesz podczas snu? Twoi bliscy mają dość odgłosów, które wydajesz i marzą o jednej w ciszy przespanej nocy? Niestety chrapanie