Shadow

Jak zrobić zasmażkę

zasmazka

Zasmażka to dodatek do wielu potraw, który ma przede wszystkim za zadanie je zagęścić, ale również dodać specyficznego smaku. Obecnie niektóre młode gospodynie nie wiedzą nawet, co to jest, gdyż odeszliśmy od ciężkich i smażonych potraw. Niekiedy jednak przychodzi chęć odwzorowania smaków z dzieciństwa i chcemy zrobić dla swojej rodziny wspaniałą zupę na zasmażce. Jak zatem zrobić zasmażkę?

Zasmażka jest bardzo prosta do wykonania i nie potrzeba tutaj wielu produktów. Potrzebujemy odpowiedni tłuszcz, mąkę i zimną wodę. Tłuszcz rozgrzewamy na patelni, w tym czasie mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości wody i wlewamy to powoli na tłuszcz, intensywnie mieszając. Jeżeli chcemy uzyskać zasmażkę jasną, to smażymy tylko przez chwilkę i można tutaj stosować delikatne tłuszcze jak Np. masło czy oliwa. Do zasmażki ciemnej lepiej zastosować olej, który ma wyższą temperaturę dymienia i smażymy całość do uzyskania złotego koloru, uważając, żeby nie przypalić zasmażki.

Zasmażka jasna to idealny dodatek do zup warzywnych, lekkich, jasnych sosów. Z kolei zasmażka ciemna to dodatek do zup ciężkich typu: falki czy grochowa. Oczywiście jest też dodatkiem do ciemnych sosów, które zazwyczaj dodajemy do mięs wieprzowych.

Niektóre gospodynie robią zasmażkę z cebulką i tutaj należy do rozgrzanego tłuszczu dodać najpierw pokrojoną cebulę, chwilę podsmażyć i dopiero dodać rozrobioną mąkę.
Zasmażka niewątpliwie doda naszym daniom smaku, jednak pamiętajmy o tym, że dostarczy również dość sporo kalorii, dlatego takie zagęszczone zupy i sosy gotujmy tylko raz na jakiś czas.

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *