Pierogi to jedno z najbardziej klasycznych dań, którego smak doceniają nie tylko Polacy. Duża różnorodność i bogactwo smaków sprawia, że lokale takie jak pierogarnia w Warszawie nie narzekają na brak gości także zza granicy. Ty jednak możesz iść o krok dalej – poznaj sprawdzone przepisy na pierogi i przyrządź je samodzielnie.

Delikatne i cienkie ciasto wypełnione niemal po brzegi dowolnym nadzieniem – tak w skrócie można opisać pierogi. I chociaż ich przygotowanie wydaje się być proste i nieskomplikowane, nie każda pierogarnia w Warszawie jest w stanie zaproponować pierogi idealne. Liczy się bowiem nie tylko sprawdzona receptura, ale również doświadczenie i… odpowiednie podejście do ciasta. Spróbuj więc swoich sił jako kucharz – skorzystaj z poniższych przepisów i sprawdź, czy przygotowane przez Ciebie pierogi dorównają tym serwowanym w najlepszych lokalach w mieście.

Ciasto – sekret udanych pierogów

Co sprawia, że jedne pierogi natychmiast znikają z talerza, a inne muszą długo czekać, aby ktoś je zjadł? Sekret tkwi nie tylko w odpowiednio przyrządzonym farszu, ale przede wszystkim w… cieście.

Ciasto na pierogi powinno być miękkie i elastyczne, delikatne i wytrzymałe. Wszystko po to, by można było je cienko rozwałkować i jednocześnie by nie przerwało się przy wypełnianiu sporą ilością nadzienia. Warto więc poznać sprawdzony przepis na pierogi – taki, który bazuje tylko na 4 składnikach.

  • Przepis na podstawowe ciasto pierogowe

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej typu 500
  • 1 łyżeczka soli
  • 120 ml oleju rzepakowego
  • 400 ml bardzo gorącej wody (zagotowanej na wrzątek i odstawionej na kilka minut).

Na stolnicę wysyp mąkę, sól i dodaj olej. Stopniowo dolewaj ciepłą wodę, ciągle mieszając składniki. Wyrabiaj ciasto do momentu, w którym stanie się gładkie, elastyczne i będzie łatwo odchodziło od ręki. Przykryj ściereczką na 10-15 minut.

Po tym czasie rozwałkuj ciasto dość cienko. Wykrawaj koła (za pomocą szklanki, metalowej obręczy, itp.), a następnie nadziewaj farszem.

  • Przepis na bezglutenowe ciasto na pierogi

Jeśli z jakiegoś powodu nie spożywasz produktów zawierających gluten, nie musisz rezygnować z pierogów. Wystarczy, że mąkę pszenną zamienisz na inne rodzaje mąki.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki z tapioki
  • 2 szklanki białej mąki ryżowej
  • 1 szklanka skrobi ziemniaczanej
  • 1 szklanka skrobi kukurydzianej
  • 350 ml wrzącej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 8 łyżek oleju rzepakowego
  • 3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia (może być ewentualnie soda oczyszczona).

Suche składniki umieść w misie malaksera i wymieszaj. Stopniowo dolewaj wodę – ciasto zacznie się ścinać. Gdy ciasto stanie się ciężkie, przełóż je do miski i wyrabiaj ręcznie. Po uzyskaniu przez nie elastyczności, uformuj kulkę i posmaruj ją olejem. Owiń folią i pozostaw na 10 minut. Po tym czasie przystąp do formowania pierogów.

Jeśli pierwsze podejście do pierogów nie zakończyło się pełnym sukcesem, a Ty odczuwasz głód, złóż zamówienie na pierogi bez wychodzenia z domu. Sprawdź, która pierogarnia w Warszawie oferuje dania z dowozem pod wskazany adres i zamów swoją ulubioną wersję pierogów.

Podobne wpisy:

Wybrane dla Ciebie

Każdy z nas lubi pierogi. Jedni przepadają za ruskimi, inni z truskawkami, a jeszcze inni za takimi z kiszoną kapustą.